Revontulikausi Etelä-Pohjanmaalla on käynnissä! Kesä on kääntynyt siihen pisteeseen, että yöt alkavat olla pimeitä ja revontulien näkeminen jälleen mahdollista. Mistä revontulia sitten löytää ja missä niitä voi nähdä?
Revontulet eivät ole vain lapissa nähtävä erikoisuus, vaikka revontulet esiintyvätkin lapissa paljon useammin kuin etelämmässä. Etelä-Pohjanmaan leveysasteilla revontulia on kuitenkin mahdollista nähdä yllättävänkin usein revontulikauden aikana – vähintään kerran kuukaudessa, toisinaan jopa pari kertaa viikon aikana. Lue tästä postauksesta, mistä ja miten revontulia voi löytää.
1. Tarkista pilvisyys
Revontulibongailu alkaa pilvisyystilanteen tarkistuksella, sillä revontulia on mahdotonta nähdä pilviverhon läpi. Vaikka taivas olisi kotipihassa kirkas, kannattaa ennen lähtöä vielä tutkia pilvikarttoja.
Hyviä pilvikarttoja tarjoavat esimerkiksi: Ilmailusaa.fi, YR.NO sekä Jemma.mobi.
2. Tutki revontuliennusteita
Revontulet syntyvät, kun aurinkotuulen mukana auringosta lähteneet elektronihiukkaset osuvat maan ilmakehään. Siellä ne törmäävät happi- ja typpiatomeihin. Revontulisovelluksista näet, millaista avaruussäätä ennustetaan lähipäiville ja onko revontulien esiintyminen mahdollista. Kaikkia purkauksia ei kuitenkaan voi ennustaa ja revontulien ennuste saattaa muuttua parissa tunnissa päälaelleen.
Käyttäjäystävällisiä revontulisovelluksia ovat esimerkiksi Auroranow, Aurora sekä Jemma.mobi -verkkosivu. Ennusteiden seuraamisen helpottamiseksi Jemma.mobi -sivusto kannattaa tallentaa widgetiksi puhelimen etusivulle.
3. Etsi sopiva bongauspaikka
Eteläisessä Suomessa revontulet näkyvät yleensä pohjoistaivaalla, mutta vilkkaan avaruussään aikaan revontulet saattavat näkyä myös suoraan yläpuolella tai jopa eteläisellä taivalla. Näkyäkseen ne vaativat lähes poikkeuksetta pimeän, valosaasteettoman taivaan. Lähde siis asutusalueen ulkopuolelle etsimään mahdollisimman pimeä bongauspaikka, josta on avoin näkymä pohjoistaivaalle. Apuna voi käyttää esimerkiksi älypuhelimen omaa kompassia.
Yleisesti kansallispuistojen alueella taivas on riittävän valosaasteeton. Vinkkejä bongauspaikoista kannattaa myös etsiä Facebookista löytyvästä revontulikyttääjät -ryhmästä.
Tutkiskele valosaastetta ympärilläsi esimerkiksi sivustolla lightpollutionmap.info.
4. Pukeudu lämpimästi ja varustaudu eväin
Revontulibongailu pimeässä syys- tai talvi-illassa ei yleensä ole mitään lämpimintä puuhaa. Pukeudu siis kerroksittain ja varustaudu kaikkein lämpimimmillä talvikengilläsi. Bongausreissulle kannattaa myös pakata mukaan eväät, sillä ne tekevät bongailusta vieläkin kivempaa!
Voit kokeilla löytää bongauspaikan, jossa tulenteko on mahdollista. Nuotio sekä lämmittää, että luo tunnelmaa.
5. Älä lannistu
Eteläisen Suomen revontulibongarilta vaaditaan usein pitkäjänteisyyttä. Mikäli tulet eivät tällä kertaa näyttäytyneet, älä lannistu. Tässä lajissa sitkeimmät lopulta palkitaan! Revontulien lisäksi taivaalta löytyy paljon muutakin jännittävää. Esimerkiksi Ursan tähtikartta -sovelluksella voit tutustua tähtitaivaaseen sijainnin perusteella.
Onnea revontulibongailuun!