Miten pukeutua retkelle talvella?

Postaus sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä

Talvella retkeily tarjoaa upeita elämyksiä ja kauniita maisemia! Lumiseen aikaan tututkin retkipolut saavat säväyksen jotain uutta ja pakkasella nuotiolla istuskellessa on aivan oma tunnelmansa. Mutta miten talviretkelle pitäisi sitten pukeutua, jotta retkeily on mukavaa ja siitä voi nauttia? Retkeilen vuoden ympäri myös niillä talven viheliäimmilläkin keleillä ja tässä postauksessa jaan kanssasi kaikki talviretkeilyssä käyttämäni vaatteet, jotta sinäkin pysyisit lämpimänä myös talven kovimmilla pakkaskeleillä!

Talvella retkeily on mahtava elämys, kunhan muistaa pukeutua lämpötilan mukaisesti!

Uskoisitko, jos kertoisin, että en ole neljään talveen käyttänyt retkeillessä toppavaatteita? Talviretkeilyssä kerrospukeutuminen on nimittäin kaiken a ja o! Luontopolulla liikkuessa tulee lämmin, mutta pysähtyessä kylmyys saavuttaa nopeasti kehon. Etenkin, mikäli liikkuessa on jo kerennyt hiota. Silloin hiki kuivuu iholle ja sen jälkeen on enää vaikea saada itseään lämpimäksi. Siksi on hyvä, että kerroksia lisäämällä ja vähentämällä voi itse säädellä kehon lämpötilaa. Ja mikä parasta, sama kuorikerros toimii kesästä talveen, eikä vaatekaapin tarvitse olla pullollaan eri vuodenaikojen vaatteita.

Luotettava kuoritakki toimii niin talven pakkasilla kuin kesän kaatosateillakin. Se palvelee päiväretkeillessä pitkään eikä tarvitse rinnalleen varatakkia.
Kuorivaatteiden alta vaatekerroksia vähentämällä myös talven hikiset aktiviteetit on mahdollista suorittaa ilman, että tulee liian kuuma!

1.kerros – Aluskerros, villaa villaa ja villaa!

Olet ehkä kuullut puhuttavan merinovillaisista vaatteista, jopa kyllästymiseen asti, mutta en voi nimeksikään kehua merinovillaa liikaa. Aluskerrastoon, eli kerrokseen mikä tulee ihoa vasten, kannattaa valita merinovillainen ihonmyötäinen aluskerrasto. Merinovilla osaa nimittäin säädellä lämpötilaa kehon tarpeen mukaisesti, ja kastuessaan merinovilla pitää silti lämpimänä toisin kuin vaikka puuvilla.

Itselläni meni aikaa löytää merinoalusasu, joka ei kutita ihoa vasten. Ihoni on hyvin herkkä reagoimaan ja siksi useat kutittamattomaksikin merkityt kerrastot saivat ihoni kutisemaan hyvin nopeasti. Ja mikäänhän ei ole niin ärsyttävää kuin vaate joka kutittaa!

Nyt olen kuitenkin löytänyt oikeasti herkälle iholle sopivan ja lämpimän merinoalusasun, johon voi luottaa niillä talven kylmimmilläkin pakkaskeleillä. Alusasun housuina minulla on käytössäni *Devoldin 100 % merinovillaa olevat pitkikset ja paitana myöskin Devoldin samaa sarjaa oleva *100 % merinopaita. Tästä paidasta minulla on olemassa myös kaulukseton versio, joka toimii myös hyvin kylmillä keleillä. Merinovillaisia vaatteita valitessa on tärkeää huomioida, että vaate on valmistettu mulesing-vapaasta merinovillasta. Mulesing on nimittäin lampaille tehtävä erittäin kivulias toimenpide. Sen vuoksi mulesing-vapaat merinovillaiset tuotteet ovat hieman arvokkaampia.

Devoldin Expedition merino 235 Zip -aluskerraston paita toimii parhaiten -10 ja -30 asteen pakkaskeleillä. Tutustu paitaan lisää Partioaitan sivuilla. Kuva: Partioaitta

Devoldin saman sarjan 100% merinopitkikset pääsevät käyttöön jo loppusyksyn nollakeleillä. Merinovillan ominaisuuden vuoksi, näillä pärjää myös kovalla pakkasella! Kuva: Partioaitta

2. Toinen kerros – jotain väljempää ja ihanan pehmeää

Toinen vaatekerros eli välikerros on ehdottomasti suosikkini! Tähän kerrokseen saa nimittäin valita aluskerrastoa väljempiä ja niin ihanan pehmeitä vaatteita. Välikerroksen tarkoituksena on paitsi lämmittää, myös ottaa vastaan kosteutta aluskerroksesta ja siirtää sitä yhä edelleen poispäin ulompiin kerroksiin. Välikerroksen paksuutta kannattaa säädellä ulkolämpötilan mukaan ja materiaaleina tässä kerroksessa toimivat niin villa kuin synteettinenkin materiaali.

Olen viisi talvea käyttänyt välikerroksen housuina käsityönä paksusta villasta tehtyjä villahousuja. Joten mikäli olet kätevä käsistäsi, välikerroksen housut voi neuloa itse tai pyytää jotain osaavaa neulomaan! Jos lähtisin ostamaan välikerroksen housuja kaupasta, kokeilisin ehdottomasti näitä *Devoldin 100 % merinovillaisia välikerroshousuja väljässä, numeron tavallisesta isommassa koossa. Väljä koko on tarpeen, sillä kerroksien väliin jäävä ilma eristää ja lämmittää. Jos vaatekerrosten väliin ei jää ilmaa, tulee kylmä eikä kerrospukeutumisesta ole hyötyä.

Välikerroksen paitana minulla on vaihtelevasti villapaitoja ja fleeceä. Yksi suosikeistani on Kalla Activen USVA-merinotakki, jota käytän 0/-10 pakkasasteen keleillä. Kun keli pakastuu lisää -10/-30 pakkasasteen keleillä käytän useimmiten *Helly Hansenin Daybreaker -fleeceä, joka on valmistettu ympäristöystävällisestä materiaalista. Pidempi kaulus suojaa myös mukavasti hieman kaulaa, etenkin jos aluskerroksena on kaulukseton merinopaita.

Devoldin 100% merinovillaiset Nibba välikerroshousut vaikuttavat kokeilemisen arvoisille, kunhan muistaa ottaa riittävän väljän koon. Kuva: Scandinavian Outdoor

Helly Hansenin Daybreaker -fleece lämmittää yllättävän hyvin kylminä talvipäivinä. Kuva: aktiivinentalvi.fi

3. Kuorikerros – se kerros mikä oikeasti suojaa tuulelta ja sateelta

Kuorikerros kertoo ehkä jo nimenä kaiken oleellisen. Tämä vaatekerros koostuu nimittäin ”vain” ohuesta kuoresta, joka vedetään muiden kerrosten päälle. Se suojaa sateelta ja tuulelta sekä pitää lämmön kuorikerroksen sisäpuolella. Kuorivaate ei itsessään sisällä mitään lämpöä ja ilman kunnollisia aluskerroksia, kuorivaatteissa tulee kylmä!

Talvella kovalta sateelta suojaaville kuorivaatteille ei juurikaan ole tarvetta vaan kuorena toimii hyvin myös tuulta pitävä tuulitakki ja tuulihousut. Tästä saattaa ehkä tulla mieleen ne -80/-90 -lukujen kahisevat tuulivaatteet, mutta tänä päivänä kaupasta löytää jo hyvin myös hiljaisia tuulitakkeja ja -housuja!

Itse käytän housuina vaihdellen *Fjällravenin Keb-vaellushousuja sekä Craftin väljän mallisia hiihtohousuja. Noista Fjällravenin housuista en ole vielä löytänyt huonoa sanottavaa, mutta Craftin hiihtohousuissa kastuu takamus, jos vahingossa istahtaa lumelle.

Luottotakkina vuoden ympäri mukanani kulkee somevideoilla usein näyttäytyvä Haglöfsin ROC Explore PROOF -kuoritakki, joka on harmittavasti jo poistunut myynnistä. Takkini vesipilariarvo on 10 000 mm ja sen saumat on teipattuja. Takissa on myrskyhuppu, joka suojaa mukavasti tuulelta ja tuiskeelta. Pienen vertailun jälkeen noin saman hintaluokan takeista tämä Haglöfsin Koyal Proof -kuoritakki on aika lähellä omaani teknisiltä ominaisuuksiltaan.

Haglöfsin Koyal PROOF -kuoritakki toimii ominaisuuksiltaan päiväretkeilyyn hyvänä takkina. Kuva: Partioaitta

Fjällravenin Keb-housuilla on hyvä retkeillä vuoden ympäri! Kun housut ottaa normaalia suuremmassa koossa, alle mahtuu talvisin myös kerroksia. Kuva: Partioaitta

4. Eristyskerros – kulkee mukana repussa taukoja varten

Vielä viimeinen, mutta sitäkin tärkeämpi kerros! Neljännestä eli eristyskerroksesta voidaan puhua arkikielessä taukovaatteina. Ne kulkevat repussa ja puetaan päälle vain tarpeen vaatiessa – kuten tauoilla. Yleisin taukovaate on liene taukotakki tai villapaita, jonka voi vetää kaikkien tähän mennessä jo käsiteltyjen kerroksien päälle tai vaihtoehtoisesti kuoritakin alle tuomaan lisälämpöä. Etenkin naisilla näkee retkeillessä usein myös toppahameita, jotka lämmittävät reisiä sekä takapuolta.

Koska en palele kauhean herkästi jaloista, ei minulta löydy vaatekaapista toppahametta. Mutta taukotakki sen sijaan löytyy! Tai nykyään oikeastaan kaksi, sillä ikivanhan POC-merkkisen kevyttoppatakin tilalle jouduin tänä syksynä hankkimaan uuden takin. Aikaisempi taukotakkini palveli monia vuosia, talvisin lähes jokaisena päivänä, mutta lämmittävyydeltään se on tullut tiensä päähän. Kevyttoppatakin tilalla käytän toisinaan äitini neulomaa lämmintä villapaitaa, joka sopii etenkin käytettäväksi kuoritakin alla.

Kevyttoppatakki on kuoritakin lisäksi yksi arvokkaimmista hankinnoistani. Pitkän vertailun tuloksena päädyin hankkimaan huippusuosittuun Fjällravenin Expedition sarjaan kuuluvan *Expedition Pack Down -untuvatakin värissä terracotta. Ja ai vitsi miten rakastankaan tuota takkia jo nyt! Pääsette varmasti talven aikana lukemaan käyttökokemuksiani tuosta takista kovemmilla pakkasilla.

Fjällravenin Expedition Down -untuvatakki pakkautuu pieneen tilaan ja toimii loistavasti taukotakkina. Kuva: Scandinavian Outdoor

Vuosia vanha POC:n kevyttoppatakkini piti lämpimänä myös telttaillessa pikkupakkasilla. Sittemmin takki on menettänyt lämmittävyytensä.

Mitä vielä puuttuu?

No ainakin kengät, sukat, kaulahuivi, alusvaatteet ja hansikkaat! Seuraavassa postauksessa kerron niistä kaikista pienemmistä tilpehööreistä, jotka ovat tärkeä osa pukeutumista ja jotka pitävät etenkin sormet sekä varpaat lämpiminä. Ensi kertaan siis!

Scroll to Top