Postaus sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä
Lumikenkäily on yksi talven suosituista aktiviteeteista eikä suotta, se nimittäin sopii kaikenikäisille kuntotasosta riippumatta. Jos osaat kävellä, opit helposti myös lumikenkäilemään. Lumikenkäily avaa talviretkeilyyn uusia ulottuvuuksia, sillä taivaltamaan pääsee sielläkin, missä polkuja ei ole. Halusit sitten uppoutua lumisen luonnon kauneuteen hitaasti kuljeskellen tai kokea urheilun iloa vauhdikkaammin hölkäten, lumikengillä liikkuminen tekee siitä huomattavasti nautinnollisempaa.

Lumikenkiä valitessasi kannattaa huomioida nämä asiat:
1.Lumikenkien koko ja kantavuus
Lumikengät valitaan käyttäjänsä painon ja lumikenkien käyttötarkoituksen mukaan. Lähtökohtaisesti mitä painavampi käyttäjä (tai isommat kantamukset), sitä suuremmat lumikengät kannattaa valita. Perusmallisten lumikenkien koot ovat yleensä: lapsille 18/19”, naisille 21-25” ja miehille 25-36″. Lumikenkien lisätiedoissa lukee verkkokaupasta riippuen myös valmistajan ilmoittama kantavuuslukema, joka auttaa oikean kokoisten lumikenkien valinnassa. Eri valmistajien väliset lukemat eivät kuitenkaan ole vertailukelpoisia.
2. Käyttötarkoitus
Pohdi, missä ja miten lumikenkiä tulet käyttämään. Päiväretkiin tasaisessa ja helpossa maastossa riittävät yksinkertaiset ja pienemmät lumikengät. Jos suunnitelmissasi on liikkua ripeästi tai jopa juosta lumikengillä, harkitse kevyen kengän valintaa, jossa on vankka, säädettävä side sekä ergonominen eli joustava muotoilu, joka helpottaa askellusta. Mäkiseen maastoon kannattaa valita lumikengät, joissa on kantapäänkorotus sekä pohjassa jääpiikit, jääraudat tai hampaat. Kantapäänkorotus helpottaa kävelemistä mäkisessä maastossa.
Mikäli lumikenkäilet pääasiassa Etelä-Pohjanmaalla, hyvä vaihtoehto lumikengiksi ovat *TSL 325 Initial Boa -lumikengät. Nämä lumikengät on suunniteltu loiviin maastoihin, mutta lumikengistä löytyy lisäksi kantapäänkorotus sekä jääpiikit, joten näillä lumikengillä voi halutessaan suunnata myös tunturiin. TSL 325 Initial Boa -lumikengät on varustettu Initial Boa -kiristyksellä, joten lumikenkien kiristäminen kenkiin onnistuu nopeasti myös toppahanskat kädessä.
Tutustu TSL 325 Initial Boa -lumikenkiin lisää *tästä.

3. Komposiitti- vai putkirunkoiset lumikengät?
Lumikenkien runko voi olla komposiittia, alumiinia tai puuta ja materiaalin valinta on yleensä vain käyttäjän mieltymyskysymys. Komposiittirunkoinen lumikenkä on kevyin ja samalla markkinoiden uusin tulokas. Putkirunkoiset lumikengät kantavat hyvin, sillä niiden rakenne on usein komposiittisia lumikenkiä leveämpi. Puurunkoiset lumikengät ovat taasen parhaimmillaan pehmeässä lumessa sekä tasaisessa maastossa.
Esimerkiksi *TSL 217 komposiittiset lumikengät ovat paitsi kevyet, ne kantavat myös pehmeässäkin lumessa. Nämä lumikengät ovat parhaimmillaan Etelä-Pohjanmaan tasaisessa maastossa ja kengistä löytyy lisäksi kantakorotusraudat mäkisempiä maastoja varten. Tutustu TSL 217 -lumikenkiin lisää *tästä.

4. Lumikenkien kanssa käytettävät kengät
Koska lumikengät kiinnitetään yleensä tavan ulkoilujalkineisiin, kannattaa lumikenkien ostoa harkitessa pohtia myös millaisilla kengillä lumikenkäilemään on tarkoitus lähteä. Jalkineiden tulisi olla tukevat ja lämpimät, joissa vartta olisi aikakin yli nilkan. Ennen ostopäätöstä jalkineiden kiinnitystä lumikenkiin kannattaa kokeilla, jotta voidaan varmistua, että lumikenkien siteet kiinnittyvät kengät ympärille riittävän tiukasti. Kävellessä lumikenkien ei tulisi hölskyä jalkineen ympärillä.
Esimerkiksi *Kamik Alborg -talvisaappaat, *Hanwag Banks Winter GTX -talvikengät sekä *Sorel -Caribou -talvisaappaat sopivat hyvin lumikenkäilyyn tukevuutensa sekä kengän kärjen muodon ansiosta.
5. Säärystimet pelastamaan nilkat lumelta
Lumikenkäilystä saa tuplasti miellyttävämpää, kun kenkiin ei mene lunta! Sen vuoksi etenkin lyhyempi vartisille kengille kannattaa hankkia lisäksi lunta blokkaavat vedenkestävät säärystimet, jotka kiinnitetään omien housujen lahkeiden päälle. Säärystimissä on kätevä kantaremmi, joka kiinnitetään kengän alta ettei säärystin nouse lumikenkäillessä.
Lumikenkäilyyn sopivat säärystimet ovat esimerkiksi laadukkaat *Rab Trek Gaiterit, jotka estävät lumen pääsyn kenkiin hangesta riippumatta.
Lopuksi
Lumikenkiä valitessa kannattaa muistaa ottaa huomioon myös kantamuksien koko. Mikäli tarkoituksesi on esimerkiksi vaeltaa painavan rinkan kanssa, kannattaa myös sen paino huomioida lumikenkien koossa. Lumikengillä pitäisi pystyä kävelemään normaalisti. Mikäli lumikengät ovat liian leveät, kävelystä tulee helposti vaikeaa, kun keskittyminen menee siihen etteivät lumikengät osuisi toisiinsa kävellessä. Etenkin syvempään ja upottavaan hankeen lähtiessä, on hyvä harkita myös sauvojen ostoa. Sauvat helpottavat hangessa kävelyä sekä tehostavat lumikenkäilyä. Sauvan sopiva pituus lasketaan seuraavalla laskukaavalla: 0,68cm x oma pituus. Syvempään hankeen sopii paremmin vähintään 10 cm pidempi sauva.
